More Life
Lees straks ook de volgende onderdelen:
Music for Sports

ReŁnieconcert zaal Spikker 
Reportoire
ReŁnieconcert zaal de Groot op de Vecht 6 mei 2006 
More Life, ook in 2009 nog "still rocking
 

Ontstaan

Er was eens, heel, heel lang geleden ........ Meestal een begin van een spannend boek of verhaal. Spannend wordt dit verhaal in ieder geval niet, maar het is wel lang geleden........Vroeger was het gebruikelijk dat je rond Kerstmis, Pasen en andere kerkelijke feestdagen  vooraf naar een boetevoering ging. Zo ging ik als klein manneke met mijn ouders naar de boeteviering in Schalkhaar. Bij het verlaten van de kerk hoorden we ergens vandaan muziek komen. Mijn zus wist met zekerheid te vertellen dat dit de groep More Life moest zijn. Het nummer "Monja" dat ze toen speelden, was mijn eerste kennismaking met de groep More Life. Zelf kan ik me uiteraard niets voorstellen van de beginjaren van More Life, voor mij waren het meer de eindjaren vanaf 1970.  Ik heb dan ook onderstaande tekst voor een groot gedeelte overgenomen van de site SIXTIES ALIVE.  Wel heb ik begrepen dat het allemaal vrij primitief eraan toe ging. Met een zelfgemaakte basgitaar, dozen van Persil en deksels van Buisman als drumstel en met een tot versterker omgebouwde radio begaven Theo en Hans Riesewijk, Richard Schrijver en Renť Bourgonje uit Schalkhaar zich in het begin van de jaren zestig als 'Jazz Devils' op het muzikale pad en luisterden in hun nabije omgeving menig verlovingsfeestje op. Renť Bourgonje kreeg al een paar jaar les van Ben Rondhuis van The White Comets toen hij in 1963 tijdens een logeerpartijtje zijn neefjes Hans en Theo Riesewijk tot muzikale activiteit aanspoorde en voorstelde een bandje op te richten. Buurjongen Richard Schrijver, trommelslager bij de plaatselijke muziekvereniging St. Caecilia, completeerde de 'Jazz Devils' die, gestoken in witte overhemden en zwarte broeken met onder meer 'Who's the tiger, 'Kom van het dak af' en 'Oh my darling Caroline' het dorp Schalkhaar uit de slaap hielden. De promotie van Go Ahead naar de eredivisie leverde het viertal een eerste serieus optreden op bij manager Willem Beltman thuis. Met de instrumenten achter op de fiets en de sterkste jongen uit de buurt Jan Mulder als 'roadmanager' om de zware spullen te dragen, arriveerden de Jazz Devils bij Beltman en voelden zich een paar uur later de koning te rijk met elk een tientje op zak.
The Rockfighters
Roem en het grote geld lonkten en in het houten gymnastiekhok achter de Nicolaasschool werden wekelijks de akkoorden bijgeschaafd. het koud was werd er eerst gekeken of er wel voldoende petroleum in de tank zat. Zo niet dan werd het repeteren even uitgesteld. Bij warm weer daarentegen veranderde het houten hok in een broeikas en gingen de ramen en deur wagenwijd open. Dat leidde al gauw tot klachten in de buurt over geluidsoverlast. Gelukkig stelde het toenmalig hoofd van de Nicolaasschool een lokaal beschikbaar en kon de muzikale ontwikkeling van het viertal dat nu schuilging onder de naam 'The Rockfighters' onbelemmerd doorgaan.
More Life

In 1965 voegde Rinus Tijhaar zich bij de band nadat hij eerst kritiek had geuit op de muzikale vertolking van het nummer Hello Josephine van The Scorpions. Toen hij liet horen hoe het nummer wel gezongen moest worden, gingen de overige bandleden meteen overstag. De tijd was rijp om de bakens te verzetten. Een tweede plaats op een talentenjacht in De Smidse te Wilp luidde een zeer succesvolle periode in met allereerst optredens tijden dansavonden van de Katholieke Instuif te Schalkhaar.
De apparatuur werd aangepast en verbeterd, het repertoire afgestemd op de top veertig en de naam veranderd in More Life. De band had in die tijd duidelijk de wind mee want het aantal dansavonden met live muziek nam enorm toe. De verzoeken om op te treden beperkten zich dan ook al niet meer tot Schalkhaar. In een straal van veertig kilometer werd de regio wekelijks geconfronteerd met More Life, soms wel vier of vijf keer in ťťn weekend.
Na The White Comets waren ze de meest gevraagde band uit de wijde regio. De grote trouwe aanhang zorgde ieder weekend weer voor een geweldige sfeer tijdens de optredens waarbij vooral veel nummers van The Cats, The Golden Earring(s) en Creedance Clearwater Revival ten gehore werden gebracht. Ook had de band inmiddels met Jacques Tijhaar een manager in huis gehaald die de financiŽle zaken regelde en zorgde voor een volle agenda.
Enkele hoogtepunten in die tijd waren o.m. optredens in Roermond en een aantal malen in Duitsland. Ook een optreden in Schalkhaar samen met The Motions was een groot succes. In 1971 gooiden dienstplicht, werk, studie en verkering roet in het muzikale eten en werd het steeds moeilijker om te blijven repeteren. Toen ook de Nicolaasschool geen oefenruimte meer beschikbaar wilde stellen, werd in augustus 1972 besloten een punt achter More Life te zetten en de geplande optredens voor dat jaar verder af te zeggen.

ReŁnieconcerten
Hoewel de band regelmatig verzoeken kreeg om opnieuw te gaan optreden, duurde het tot 1991 voor de bandleden hun instrumenten weer oppakten om op initiatief van canavalsvereniging 'De Lindeloeiers' een reŁnieconcert te geven. Samen met ruim elfhonderd man zorgde de band in een uitverkochte Lindeboom te Schalkhaar voor een geweldig weerzien.
Nadien volgden nog diverse optredens ter gelegenheid van o.m. het 75-jarig bestaan van de Nicolaasschool, het 50-jarig bestaan van S.V. Schalkhaar en een reŁnieconcert in zaal Boode tezamen met The Starfighters en The White Comets. Ook in de tent in Lettele, zaal de Groot in de Vecht en zaal "de Lindeboom" was het elke keer volle bak en supergezellig. In het verleden verzorgde More Life ook regelmatig de muzikale ondersteuning bij "tienermissen", Heel bijzonder was het optreden in de Nicolaas kerk te Schalkhaar in mei 2001, waarover nog vaak en lang is nagepraat. Absoluut voor herhaling vatbaar!!!!!  Onder de naam "Schalkhaar Life"  werd het een super weekend, waar de nostalgie hoogtij vierde. Zaterdagavond rond de klok van negen uur verzorgde More Life in zaal "de Lindeboom" te Schalkhaar  een machtig optreden. Bij sommigen hoorde je al dan niet terecht de opmerking: "Dit is niet de More Life van vroeger, de bezetting is meer dan verdubbeld". Voor de echte muziekliefhebber is dit echter nooit een bezwaar geweest, het sfeertje uit de jaren 60-70 kwam meer dan terug en daar gaat het om. Zelf ben ik niet bij alle reŁnieconcerten aanwezig geweest, maar zou er een punt van verbetering zijn door te voeren, dan ligt het misschien in het repertoire. More Life kenmerkte zich vroeger onder meer door bijna wekelijks nieuwe nummers in te studeren. Ik ben ervan overtuigd, dat door de inbreng van een nieuwe serie "oude klassiekers" en extra impuls aan de avond kan worden gegeven.
Het repertoire
More Life werd in de regio bekend doordat ze nummers speelden van bands, die toen inmens populair waren. Om maar enkele bands te noemen: CCR, the Rolling Stones, the Beatles, Sir Douglas Quintet, the Cats, Them, the Golden Earring, The Flying Burrito Brothers, the Eagles etc. Van deze nummers heb ik een overzicht gemaakt. De lijst is verre van compleet en eerlijk gezegd zou ik hem graag verder aanvullen. En dan zoek ik niet zozeer naar de nummers van CCR, the Rolling Stones, the Golden Earring. Hoewel deze uiteraard ook altijd welkom zijn, gaat het me met name om juist die andere fraaie nummers van andere bands en waarbij bij het horen ervan het kwartje gelijk valt. Doe mij een plezier en mail jouw lijst naar antonberends@uwnet.nl  En dan tot slot: Op zaterdagavond 14 juni 2003 staat er  weer een nieuw optreden gepland op verzoek van de voetbalvereniging Schalkhaar. Zeker een datum om vrij te houden............ Music for sports